Wijndomein Entre-Deux-Monts Bergen werk in Heuvelland
Domain Image

Wijndomein Entre-Deux-Monts

België | Vlaanderen | Heuvelland
location image
Plaats
height icon
Hoogte 110m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Deze jonge ondernemer bouwde vanuit het niets – weliswaar met behulp van zijn vader – een prachtig domein uit, met een mooie output van ongekend niveau. Bovendien is wijnbouwer Martin een zielsverwant: hij gelooft in het project van Vinetiq.
Wijntro(t)s van de westhoek

 

 

In de luwte van het dal tussen de Rode Berg en de Zwarte Berg – vooral bekend in wielersportmilieus – liggen de 18 hectaren van wijndomein Entre-Deux-Monts. Sinds 2005 maakt wijnbouwer Martin Bacquaert hier (vooral) mousserende wijn, maar ook rood en wit maken deel uit van de productie. Het was vader Yves, jarenlang actief in de drankenhandel, die Martin aanraadde om als wijnbouwer in het Heuvelland aan de slag te gaan. Vandaag is Martin fulltime bezig in de wijngaard, terwijl Yves helpt bij het commercialiseren en bezoekers rondleidt.

Deze jonge ondernemer bouwde vanuit het niets – met behulp van zijn vader – een prachtig domein uit, met een mooie output van ongekend niveau. Bovendien is wijnbouwer Martin een zielsverwant: hij gelooft in ons project.

De bodem, de berg en de zee

Noordelijk België: de ligging op zich maakt meteen duidelijk waarom hier cool climate wijnen kunnen gemaakt worden. Toch lijden de druiven hier niet onder de frisse temperaturen. Ten eerste omdat de matigende Noordzee niet zo veraf is gelegen, ten tweede omdat de Rode Berg en Zwarte Berg voor de nodige bescherming zorgen en ten derde omdat het ijzerzandsteen in de bodem ervoor zorgt dat grondwarmte aan de oppervlakte wordt afgegeven. 

Ik volgde een opleiding tot wijnbouwer, met de bedoeling overal te beginnen, behalve in België. Tot bleek dat mijn grootvader heel wat grond had in Heuvelland. Mijn vader moedigde me aan de stap te zetten, en de rest is geschiedenis.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Ik ben gek op de natuur. Wijn maken is voor mij dan ook een microbe. Gelukkig een gezonde microbe.

In de wijngaard van Entre-Deux-Monts heerst vooral een laissez-faire-mentaliteit: laat de natuur zijn gang maar gaan. Zo worden er geen insecticiden of herbiciden gebruikt en houden natuurlijke predatoren fauna en flora in evenwicht. Om te beletten dat kleine vogels rijpe druiven eten, werden kastjes voor torenvalken aangebracht. Meeldauw wordt dan weer bestreden met Bordeauxse pap, een mengeling van zwavel en koper.

Eenmaal rijp worden de druiven handmatig geplukt, door studenten van de hotelschool of mensen uit sociaal-economische projecten. Vervolgens worden worden ze na de kneuzing via een pomp naar een pneumatische pers gestuurd, waar via luchtdruk het sap van schil en pitjes wordt gescheiden. Dat sap gist vervolgens in inox vaten (met uitzondering van de chardonnay, die in houten vaten rust). 

Unieke kijk op de wijngaard

Je kan de wijngaarden van Entre-Deux-Monts bezoeken zoals heel wat andere wijngaarden. Maar er is ook een unieke manier: via de … stoeltjeslift. Die voert je namelijk van de ene berg naar de andere en terug, terwijl onder jou de wijngaarden van Entre-Deux-Monts zich ontrollen. Bij mooi weer is er nog heel wat ander moois te spotten: de kustlijn de IJzertoren, de skyline van Ieper en Poperinge. Absoluut de moeite waard!

Parcours van sterren en prijzen

Entre-Deux-Monts was nog maar pas uit de startblokken of daar stonden de sterrenrestaurants al klaar om met het huis in zee te gaan. Driesterrenrestaurant Hof van Cleve, Oud Sluis van Sergio Herman, en een bijna buur Kobe Desramaults met zijn restaurant In de Wulf. Ook op prijzenvlak haalde Martin al enkele mooie awards binnen. 2020 sloot hij af met een knaller van formaat. De Wiscoute Brut NV won goud op het internationaal concours ‘Effervescents du monde’. Een prachtige erkenning en overwinning.

Copyright Vinetiq 2021 ©