In cool climate regio’s kan het best zonnig en in de zomer dus warm zijn. Maar één van de belangrijkste kenmerken is hoe snel dit kan omslaan. Het tijdsluik waarin wijnmakers kunnen plukken is daarom vaak korter dan in warmere regio’s. Ook in eigen land merken we deze vaak plotse omslag van zomer naar herfst maar al te vaak op. In het noorden van Italië is dit eveneens het geval.

Alto Adige

We zijn ontzettend verheugd met de komst van Weingut Ebner in ons assortiment.

De Alpen beschermen de wijngaarden tegen ijskoude winden uit het noorden en men kan hier op steile flanken, op werkelijk duizelingwekkende hoogtes, traagrijpende rassen plaatsen. Deze unieke karakteristieken, gecombineerd met grote temperatuurwisselingen tussen dag en nacht zorgen voor wijnen met een hoop spanning en elegantie.

Opvallend in deze regio is dat 2/3de van de wijn gemaakt wordt in coöperaties . Hoewel de kwaliteit hieronder initieel te lijden had, heeft het ook gezorgd voor het behoud van minder bekende autochtone druivensoorten zoals bijvoorbeeld Vernatch (ook wel Trolinger of Schiava genoemd). Er staat momenteel meer dan 1.000 hectare van deze variëteit aangeplant. Ter vergelijking telen ze 'slechts' 475 hectare Pinot Bianco en 495 hectare Chardonnay in Alto Adige.

We vinden ook maar enkele DOC ’s terug in de regio en geen enkele DOCG . Door dit rudimentaire appellatiesyteem dienen ze zich echt als producent te onderscheiden omdat ze niet op ronkende namen als 'Barolo' of 'Chianti' kunnen berusten.

Alto Piemonte

Gelegen aan de voet van de Alpen, op zo’n 500 meter boven zeeniveau vinden we de sub-appellatie Boca. Deze historische plaats in Alto Piemonte dreigde even volledig van de kaart te worden geveegd. In de afloop van Wereldoorlog II was bijna het hele gebied verlaten en slonk de ooit 40.000 hectare wijngaard (om je een idee te geven, dit is meer dan wat er in het hele Champagne gebied aangeplant staat) tot slechts enkele honderden.

Twee spilfiguren in de regio vandaag zijn Davide Carlone en Cristiano Garella van domein Le Pianelle.

De vulkanische bodem en natuurlijke amfitheaters waarin de wijngaarden liggen, zorgen hier echt voor vonken! Hoewel deze regio helaas voor altijd in de schaduw van het veel bekendere Barolo zal staan, gelijkt de vinificatie van de wijnen behoorlijk op elkaar. Boca DOC moet voor minimum 70% uit Nebbiolo bestaan en 22 maanden rijpen (waarvan 18 maand op hout) voor verkoop.

Piemonte

Zo’n 75 kilometer ten zuiden van Boca ligt het wereldberoemde en befaamde Barolo. De bekendheid van deze regio is minstens even groot als Bordeaux, Roija en Bourgogne. En we begrijpen waarom. Dit lappendeken van microclimaten en terroirs produceert de meest verfijnde Nebbiolo wijnen ter wereld met hun herkenbare baksteenrode kleur en aroma’s van kersen, rozen en anijs. Barolo wijnen worden wel vaker een stalen vuist in een zijden handschoen genoemd, vanwege de combinatie van kracht en elegantie. De betere exemplaren uit deze regio kunnen decennialang bewaard worden.

Cascina Di Mela maakt in verschillende appellaties fijn maar krachtig rood en heerlijk fris wit. Dit familiebedrijf schommelt voortdurend tussen modern en traditioneel, de organische en traditionele praktijken in de wijngaard en uiterst precieze moderne werking in de kelders. Wat hier jaar op jaar resulteert in wijnen die spreken voor de regio vanwaar ze komen.

Bij Vinetiq hebben wij een boontje voor minder bekende druivenrassen. Zo vinden we in Piemonte onder meer Roero Arneis terug, een ras dat in de jaren '60 bijna helemaal uitgestorven was. Het werd toen voornamelijk gebruikt om zoete wijnen van te maken of uitzonderlijk geblend om de soms wat stugge Nebbiolo wijnen te 'verdunnen' en soepeler te maken.

Gelukkig herontdekten enkele producenten deze variëteit en begonnen er fijn aromatische en droge monocépages van te maken. De heerlijke versie van Cascina Di Mela zou zomaar eens onze nieuwe zomerfavoriet kunnen worden!