Met wat kennis smaakt wijn nog beter. Wijn begrijpen begint bij de druiven, iedere variëteit met z’n eigen karakter, geschiedenis en gezicht – bijna zoals mensen!
En elk verhaal van een druivensoort is bijzonder...

Pieter Raeymaekers Wijnmaker - WSET4

Sauvignon Blanc is misschien wel een van dé meest bekende witte druivenrassen onder menig wijndrinker, maar de druif is niet bij iedereen even geliefd. Voor sommigen is er te weinig diepgang en complexiteit, voor anderen is het te groenig of te zuur. De liefhebbers die op zoek zijn naar een glas vol fraîcheur, zijn dan wel weer fan. De meningen zijn verdeeld, maar bij Vinetiq zijn we er alleszins van overtuigd dat het een druif is met gigantisch veel potentieel en allures.

Wilde wijn, groots karakter

Sauvignon Blanc is naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst opgemerkt in de 15e eeuw in de Loire-streek in Frankrijk, waar de druif nu nog steeds alomtegenwoordig is. Hier zou de druif ook spontaan gekruist hebben met Cabernet Franc, wat de heerlijke – u raadt het al – Cabernet Sauvignon doen ontspruiten heeft. Bovendien zou Sauv Blanc ook verwant zijn met druivenrassen als Chenin Blanc, Savagnin en Trousseau. Stuk voor stuk Franse toppers! Leuk weetje: de naam zou afkomstig zijn van het franse woord ‘sauvage’, wat wild betekent, verwijzend naar de bladeren van de wijnranken die lijken op deze van wijnstokken in het wild.

Nazaten Sauvignon Blanc

CABERNET SAUVIGNON
CHENIN BLANC
GRüNER VELTLINER
SILVANER
VERDELHO
COLOMBARD
PETIT MANSENG

De intrinsieke kwaliteit bracht wijnbouwers tot verdere veredeling en leidde tot nieuwe druivenrassen.

 

Toonbeeld van terroir

Sauvignon Blanc wijnen kunnen een erg typerend karakter hebben, maar tegelijk is geen enkel glas hetzelfde. De druif kan veel verschillende richtingen uit, afhankelijk van het klimaat, de vinificatie en alles wat in de wijngaard gebeurt. De meest kenmerkende stijl is groenig, fris en citrusachtig met een krokante aciditeit. Het aromatische karakter kan je zowaar van je stoel blazen. Hoe koeler het klimaat, hoe meer deze karakteristieken in de verf gezet worden. Bij warmere temperaturen komen meer aroma’s van steenfruit en een mildere aciditeit naar boven. Sauvignon Blanc is een druif die op veel plaatsen kan groeien, en die telkens mooi de terroir en het klimaat weergeeft waar het vandaan komt.

 

Koelere
Regio's

GRAS
LIMOEN
GROENE APPEL

Warmere
Regio's

PASSIEVRUCHT
MELOEN
PERZIK


Sauvignon Blanc geeft heel verschillende wijnen, voor het grootste stuk bepaald door het klimaat.

Naast deze klimaatgebonden smaakverschillen, kan de wijnmaker kiezen de aromatische kenmerken in de verf te zetten en zo strak mogelijk in de fles te brengen, of er eerder secundaire componenten aan toe te voegen voor het bekomen van complexiteit. Houtlagering is minder gebruikelijk, maar zeker een optie. Dit voornamelijk wanneer de wijnmaker op zoek is naar verouderingspotentieel voor de wijn. Een goedgemaakte Sauvignon Blanc wordt immers prachtig oud. De rijpere, tertiaire aroma’s worden dan bijzonder goed ondersteund door een ongelooflijke fraîcheur die steevast aanwezig blijft in het glas.

Wereldburger

Sauvignon Blanc groeit in een allegaartje van wijnregio’s over heel de wereld. De bakermat en meest klassieke regio is en blijft de Loire in Frankrijk. Het witte goud hier is onmiskenbaar met zijn pittige aciditeit, fraîcheur en heerlijke fruitigheid, telkens op een heel eigen manier afhankelijk van de appellatie. Bovendien zorgen zowel de bodem én het klimaat hier voor de ideale groeiomstandigheden.

 

 

Ook elders in Frankrijk groeit de druif, onder meer voor vlotte doordrinkers in Entre-Deux-Mers, en voor ietwat meer complexe exemplaren aan de linkeroever van Bordeaux. Zoek zeker ook naar Sauvignon Blanc in iets minder voor de hand liggende gebieden, zoals Bourgogne.

Wie Sauvignon Blanc zegt, zegt niet alleen Loire, maar ook Nieuw-Zeeland. Vooral Marlborough scheert al decennia lang hoge toppen met de druif, gekend voor zijn vinnige grassigheid, citrustoetsen en kruidige aroma’s.

Het Oostenrijkse Südsteiermark heeft ook heel wat te bieden voor deze druif, zij het toch wat atypisch is. De verschillende klimatologische invloeden en interessante bodemtypes zorgen voor een waaier aan aroma’s van kruiden en steenfruit.

Sauv Blanc is overal, de kunst is weten waar je hem écht moet gaan zoeken. Maar daarvoor heb je ons natuurlijk!

Vinetiq Selection

SATELLITE Sauvignon Blanc 'Wairau Valley' 2020

Deze Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc is een aromabom van jewelste. Verrassend complexe witte met een prijs-kwaliteit om U tegen te zeggen. We vinden bij deze Spy Valley de combinatie terug van de typische stuivende en grassige aroma’s met heel wat exotisch fruit.

 

Jean-François Mérieau Touraine Sauvignon 'L'Arpent des Vaudons' 2021

Een all time favourite bij Vinetiq. Deze Loire wijn is ideaal om in te zetten bij een heerlijk diner. Aroma’s van steenfruit en citrus worden ondersteund door een complex mondgevoel en een heerlijk lange afdronk.

 

Domaine de Terres Blanches Sancerre 2019

Een zeer mooi voorbeeld van een klassieke Sancerre. We vinden een gebalanceerde kruidigheid terug en frisse aroma’s van citrus, agrum en een fijne floraliteit.

 

 

Weingut Hannes Sabathi Sauvignon Blanc 2020

Hannes Sabathi laat met flair zien wat het enorme potentieel van Südsteiermark. Zijn wijnen hebben bijzonder veel diepgang en laten nog een andere dimensie zien van de druif. Leuke extra? Hannes maakt grotendeels natuurwijn. Voor de liefhebbers onder ons.

 

Les Malandes Saint-Bris 'Sauvignon' 2020

Saint-Bris is de enige appellatie binnen Bourgogne waar Sauvignon Blanc wordt aangeplant. De rijke kalkbodems zorgen voor een grootse mineraliteit wat in het glas resulteert tot een klassieke Sauvignon met een hoekje af. Verrassend!

 

 

Ontdek ons volledig gamma Sauvignon Blancs hier.

 

Foodpairing

Met Sauvignon Blanc valt heel wat leuks mee te doen, en het kan verrassend complementair zijn met bepaalde ingrediënten, waardoor ze mekaar extra in de verf zetten.

Een match made in heaven is een Nieuw-Zeelands exemplaar samen met groene asperges. De knapperige, typische smaak van de groente past perfect bij de frisse groene aroma’s van de wijn. Drink bijvoorbeeld bij een pasta met asperges, erwten en ricotta.

Een andere verrassende combinatie is Sauvignon Blanc met zachte kazen, zoals burrata en geitenkaas. De echte klassieker hier is de Crottin de Chavignol, een geitenkaas afkomstig van Sancerre, waar ook fantastische Sauv Blancs gemaakt worden.

Een algemene leidraad om deze wijn te combineren met gerechten, is misschien wel gewoon go green. Bijna alle groene groenten én kruiden gaan geweldig goed samen met de betere exemplaren van het witte goud. Komkommersalade met dille en citroen? Yes. Gegrilde courgette met peterselie en feta? De opties zijn eindeloos lekker. Begin dus al maar te experimenteren in de keuken.