Weingut Dautel Amazing grapes
Domain Image

Weingut Dautel

Duitsland | Baden Württemberg
location image
Plaats 50°26'57" N 7°53'55" E
height icon
Hoogte 120m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Een wijndomein dat 500 jaar bestaat en zich meerdere malen heeft heruitgevonden zonder haar roots te vergeten. In Württemberg en bij uitbreiding in Duitsland is het één van de toonaangevende domeinen en na het proeven van de wijnen waren we helemaal weggeblazen.
Amazing grapes

Vanaf de late jaren 70 begon Ernst Dautel met het verbouwen van zijn wijngaarden in het hart van het Duitse Württemberg. Dit nadat hij de kunst van het wijnmaken uitvoerig had bestudeerd in Italië en Frankrijk. Die knowhow komt goed van pas, aangezien het geologisch complexe Keuper-landschap waarin zich de wijngaarden bevinden.

Sinds 2012 staat zijn zoon Christian aan het roer, met dezelfde ambitie: complexe wijnen maken die elegant en verfijnd zijn. Met als basis de regionale rassen Riesling, Pinot Noir en Lemberger. Christian zelf besloot ook eerst de wijde wijnwereld te verkennen vooraleer hij die stap zette: na het voltooien van zijn wijnbouwstudies deed hij ervaring op in onder meer de Verenigde Staten, Oostenrijk en Frankrijk.

Een bodem met 210 miljoen jaar ervaring

Wat de wijnen van Weingut Dautel zo uniek maakt, is in de eerste plaats de complexe, rijke bodem. De geologische structuur van de regio bestaat uit een combinatie of variatie van schelpkalksteen, mergel, rietzandsteen en keuper (een laag van dolomiet en schalie). Deze bodem werd 210 miljoen jaar geleden gevormd, en bij het aanplanten van wijnstokken combineert de familie de verschillende bodemkarakteristieken, waarbij ook de microklimaten in rekening worden gebracht.

De regio, de wijngaard, de wijnmaker en de variëteiten: dat moet allemaal samen één entiteit vormen in de fles. Daarom moet de wijn die in de flessen gaat, 100 procent ‘mij’ zijn. Ik zou nooit een wijn bottelen waar ik niet achter sta.

 

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Een bakker heeft het hele jaar om goed brood te maken, wij moeten reageren op omstandigheden en hebben maar enkele kansen om het écht goed te doen.

Goede wijn begint in de wijngaard. Daar proberen de wijnmakers zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Dat doen ze door de rijen tussen de wijnstokken zo groen mogelijk te houden en specifieke planten en kruiden te selecteren die biodiversiteit maximaal stimuleren.

Bemesting gebeurt alleen organisch, en alle wijngaarden worden met de hand geoogst, waarbij de druiven heel streng worden geselecteerd.

In de wijnkelders gaat de voorkeur naar grotere eiken vaten dan normaal. Dit omdat de wijnmakers in de eerste plaats het druivenras en haar wijngaard van herkomst willen accentueren, zonder dat het houtaroma overheerst. Hoelang de wijn in het vat blijft, hangt al van de structuur en complexiteit die men wil bereiken.

Waar Christian en co. naar streven, is elegante, complexe wijn met een groot potentieel voor verdere rijping in de fles.

Een (h)echt familiedomein

Christian Dautel mag dan wel de eigenaar zijn en de fakkel hebben overgenomen van zijn vader Ernst, die vanaf de jaren '70 wijn in Württemberg begon te verbouwen, de rol van Christians moeder Hannelore kan niet onderschat worden: ze organiseert de tastings en runt de shop. Ook gaan verschillende wijngaarden van het domein terug op haar familie.

De eerste in de regio

Ernst Dautel begon in de jaren ’70 wijn te verbouwen in Württemberg, maar vanaf 1985 begon hij er de regels écht te veranderen: hij startte met blends, in een regio bekend en trots op zijn wijnen van één variëteit. En hij bewoog hemel en aarde om de toestemming te krijgen om Chardonnay-druiven te verbouwen. Weinigen konden toen vermoeden dat dit tot absolute topwijnen in de regio zou leiden.

Copyright Vinetiq 2021 ©