Stratus Vineyards High-tech, new age et incroyablement joli
Domain Image

Stratus Vineyards

Canada | Ontario | Niagara Lakeshore
location image
Lieu 43°14'27" N 79°05'47" W
height icon
Hauteur 90m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoSélectionné par Vinetiq
L'intimidation et la séduction en un; l'architecture ultramoderne et écologique de Stratus ne laisse personne indifférent. Le viticulteur Jean-Laurent Groux a mis la maison sur la carte grâce à des assemblages remarquables. Jean-Laurent associe des cépages et des vins de réserve et réussit, année après année, à produire des vins fantastiques qui se caractérisent par une superposition subtile, richesse et cohérence.
Toveren met druivenrassen en reservewijnen

Deelt Stratus Vineyards enkele voordelen van de regio met de buren, het wijndomein beschikt ook over eigen troeven. Zo liggen de wijngaarden ver genoeg van het Ontariomeer om in de zomer wat meer warmte voor de druiven te vangen. Tegelijk beschermt het water van het meer de druiven bij een vroege vorst in de herfst. De kern van het verhaal bij Stratus Vineyards zit in de bodem: aardlagen met volop mineralen, tot tegen een onderlaag van kalksteen. Jawel, een overblijfsel van ooit lange ijstijden. Naar samenstelling lijkt de bodem wel een mozaïek. En dat is ook wijnmaker Jean-Laurent Groux niet ontgaan. Hij weet welke druivensoort het best gedijt op welke grond en tovert met druivenrassen en reservewijnen tot hij fantastische, subtiel gelaagde en complexe wijn kan schenken. Vinden we echt wel cool!

De toekomst van de traditie

Zeg nooit zomaar ‘wijnmaker’ tegen Jean-Laurent Groux, J-L pour les amis. Hij is een telg van de Loirestreek en leerde het vak in de wijngaarden van Bourgogne en Bordeaux. Traditie, daar zweert hij bij. Maar denk je dat traditie en innovatie elkaar tegenspreken? Think again: J-L gelooft in een nieuwe toekomst voor traditie. Net zoals in een verfrissende aanpak, zowel in de druiventeelt als in de wijnbouw. Hij doktert pragmatisch uit wat werkt om wijn van opperste kwaliteit te maken. Wijn die met de jaren nog verbetert. Tegelijk wil hij de essentie van de wijngaard in het glas vatten. Indrukwekkend.

Zon. Ligging. Bodem. Druiven. En mensen die volop kwaliteit nastreven. Alles bij elkaar een uitgelezen plek om heerlijke, interessante wijn te maken.

Un travail de vigneron unique en son genre
Nous collaborons uniquement avec les meilleurs viticulteurs et essayons de nouer cette collaboration à long terme .

Un peu un cas à part, étant donné qu'aucun cépage n'est cultivé sur le domaine d'Edouard Delaunay - vu l'absence (temporaire) de vignobles ; on y travaille avec des raisins achetés à des producteurs des environs. On y trouve de superbes appellations, telles que Griottes Chambertin.

Les raisins sont triés et sélectionnés dans l'infrastructure de vinification flambant neuve se situant à proximité de Nuits Saint-Georges, où ils fermentent dans des citernes dont la température est régulée.

Edouard Delaunay utilise uniquement des fûts de chêne français dans lesquels le vin repose durant 12 à 15 mois. Le domaine collabore avec 5 à 8 fournisseurs de fûts et peut ainsi jongler avec différents niveaux d'affinement et de fumage. La première mise en bouteille a été réalisée au mois de janvier, via une ligne d'embouteillage considérée comme une des meilleures en Europe.

Wijn en wijnbeleving op hoog niveau

Alle individuele eigenschappen van het wijndomein zijn uniek: in druivenras gevarieerde wijngaarden met een vruchtbare bodem; een duurzame installatie waar traditie en wetenschap samen het ambacht van de wijnmaker uitmaken; en chique maar uitnodigende degustatieruimtes. Dankzij de nagenoeg naadloze integratie van die individuele elementen creëert de wijnmaker wijnen en belevingen van een uitzonderlijk hoog niveau.

Veel druivenrassen, rijke assemblage

Veel druivenrassen zorgen voor veel opties in de assemblage van de wijn. Klinkt logisch, toch? Enkele daarvan zijn heuse topwijnen. Om ze optimaal te laten rijpen, worden de rode druiven veel later dan elders in de regio (manueel) geoogst, soms zelfs pas in december. Ei zo na risky business, maar het resultaat mag er zijn: ruim voldoende suiker, zachte zuren en een diepe intense smaak. Proef maar. En wit? De collectie van zes internationale witte druivenrassen tref je vooral, zoniet uitsluitend, in de Nieuwe Wereld aan. Ze vormt de basis van de witte assemblagewijnen van Stratus Vineyards, maar J-L verwerkt zijn witte druiven ook weleens tot frisse monocépagewijnen.

Copyright Vinetiq 2018 ©