Edouard Delaunay De heropstanding van een groots domein
Domain Image

Edouard Delaunay

Frankrijk | Bourgogne | Nuits-Saint-Georges
location image
Plaats 47°07'16" N 4°58'07" E
height icon
Hoogte 230m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Laurent Delaunay kocht dit wijndomein terug van Boisset, een andere grote naam in Bourgogne. Via zijn distributiebedrijf DVP (Domaines et Vins de Propriété, dat een 300-tal Bourgogne huizen verdeelt) heeft Laurent toegang tot de beste wijnmakers én hun druiven. En dat betekent alles in Bourgogne.
Van vader op achterkleinzoon

Laurent Delaunay kocht dit wijndomein van zijn voorvader, die négociant was, terug op. Wij hebben de exclusieve rechten voor België, wat ons toegang geeft tot ongelooflijk sterke namen: zowel wat Grand Cru's als Premiers Cru's betreft. Een heel mooi verhaal.

Exact 125 jaar nadat zijn overgrootvader Edouard Delaunay het wijndomein had opgericht, werd het door Laurent Delaunay opnieuw opgekocht om het in de familie te houden. Met duidelijke ambities: de grote naam van Nuits-Saint-Georges - waar het huis gelegen is - alle eer aandoen via een methode die oeroude Bourgondische technieken combineert met de high-tec mogelijkheden van een splinternieuwe kelder. 

Aan de vele erkenningen te zien, lukt dat ook aardig! Tijdens de IWC 2020 awards was het huis de grote winnaar met maar liefst 8 trofeeën en 52 (!) medailles, en in februari 2022 werd Laurent Delaunay door het wijnmagazine La Revue du Vin de France uitgeroepen tot ‘La personnalité du mois’.

 

Perfecte cool climate wijn

Nuits-Saint-Georges maakt deel uit van de Côte de Nuits, ook wel de ‘Champs-Elysée van Bourgondië’ genoemd, omdat het een wijngaardenstrook van 20 kilometer lang en bij momenten amper 200 meter breed is.

Het domein van Edouard Delaunay gedijt in het als koud bestempelde Bourgondië-klimaat, maar dankzij de op het Oosten en Zuiden gerichte wijngaarden krijgen ze nét genoeg zon. De winters in Bourgondië zijn koud, de zomers perfect warm. Combineer dit met de oceanische invloeden van de Baltische Zee, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee én met de alomtegenwoordige kalksteenbodem en je krijgt een heel representatieve cool climate-wijn.

Mijn grootvader zei altijd dat dit wijnhuis het allerkleinste van de allergrootste Maisons was. Ik heb de ambitie om die uitspraak in ere te herstellen.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Wij werken alleen met de allerbeste druivenkwekers en proberen samenwerking op lange termijn uit te bouwen.

Een beetje een geval apart, aangezien op het domein van Edouard Delaunay geen druiven worden geteeld – wegens (nog) geen wijngaarden – maar gewerkt wordt met druiven die van producenten uit de buurt worden gekocht. Daarbij zitten wel mooie appellations, zoals Griottes Chambertin.

De druiven worden gesorteerd en geselecteerd in het gloednieuwe wijnhuis nabij Nuits Saint-Georges, waar ze in warmte gereguleerde tanks gisten.

Edouard Delaunay gebruikt alleen Franse eiken vaten, waarin de wijn 12 tot 15 maanden rijpt. Het huis heeft 5 à 8 leveranciers van vaten en kan zo spelen met verschillende niveaus van verfijning en gerooktheid. In januari 2019 werd voor het eerst gebotteld, via een bottelinglijn die als een van de beste van Europa wordt beschouwd.

Wijngek koppel

Het echtpaar Laurent en Catherine is al sinds 1995 bezig met de uitbouw van een gamma uitstekende en representatieve Languedoc-wijnen. Maar het koppel wilde terug naar zijn roots in Bourgondië, meer bepaald Côte de Nuits en Côte de Beaune. In 2017 kocht Laurent er het domein van zijn overgrootvader Edouard, die het in 1893 had opgericht.

Eik wat de klok slaat

Afhankelijk van de appellation en het gewenste profiel van de wijn, wordt op het domein tussen de 15 en 70 procent gebruik gemaakt van nieuwe eik. Niet alle wijnen gaan trouwens in eiken vaten, sommige zijn een blend van wijnen die op hout en andere die in tanks hebben gerijpt. Op die manier ontstaat een mooie variatie.

Copyright Vinetiq 2021 ©