AR Lenoble De nobele wijnen van AR Lenoble
Domain Image

AR Lenoble

Frankrijk | Champagne | Chouilly
location image
Plaats 49°04'19" N 3°52'40" E
height icon
Hoogte 120 - 140 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie

Er zijn véél champagnehuizen, dus is het zaak die parels te vinden die niet té bekend zijn maar wel mooie kwaliteit produceren. Zoals AR Lenoble, een familiebedrijf met eigenheid, lef om te innoveren, een mooi verleden én kennis van de champagnemarkt.

Geselecteerd als één van de beste Champagnehuizen door ‘Le Guide des Meilleurs Vins de France 2023’ van La Revue du Vin de France.

De nobele wijnen van AR Lenoble

AR Lenoble heeft meer dan een eeuw geschiedenis onder de kurk. In 1915 richtte Armand-Raphaël Graser het huis op, om er vanaf 1920 champagnes te produceren. Na zijn dood in 1947 bleef het huis in de familie. In 1985 kreeg Chouilly als slechts één van zes dorpen in Champagne de status van Grand Cru voor Chardonnay. AR Lenoble gebruikt voor de productie van zijn wijnen alleen de eerste persing (cuvee).

AR Lenoble is een familiebedrijf dat het allemaal heeft: eigenheid, lef om te innoveren, een mooi verleden, kennis van de champagnemarkt en de nodige marketingskills. Het huis zet heel hard in op kwaliteit, laat geen fles vertrekken voor die af is en heeft een brede portefeuille dankzij de verschillende wijngaarden en druivenrassen.

Te land en ter zee

De noordelijke regio Champagne heeft twee duidelijke invloeden: enerzijds zorgt de oceaan voor regelmatige neerslag en een stabiel klimaat, anderzijds is er ook continentale invloed, in de vorm van voldoende zonlicht én harde winters. De gemiddelde temperatuur bedraagt 11 graden, hoewel dit door de klimaatopwarming meer en meer naar boven opschuift. Het grootste risico in de regio is de voorjaarsvorst, die érg hard kan toeslaan.

Wijn maken is voor onze familie niets minder dan een stukje van onze persoonlijkheid tonen. Wie de familie kent, zal bijgevolg ook de wijnen beter begrijpen.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Een honderd procent onafhankelijk familiebedrijf zijn, is heel belangrijk voor ons: wij leggen op die manier alleen verantwoording af aan onszelf.

In 2012 kreeg AR Lenoble als tweede Champagnehuis het Haute Valeur Environnementale-certificaat. Dit omwille van het duurzame productieproces, waarin geen chemische meststoffen aan te pas komen en non-stop aandacht is voor biodiversiteit. Zo worden de wijngaarden verrijkt met hagen, boomgaarden, dijken en lage omwallingen, en worden ze regelmatig geploegd om de voedingsmogelijkheden te maximaliseren.


Na de oogst in september - oktober worden fermentatievaten gebruikt die op het perceel in kwestie zijn afgestemd: kleine Bourgondische vaten van 225 liter, 5000 liter-foudres, roestvrijstalen tanks en/of geglazuurde vaten.

Het rijpen gebeurt in de 18e-eeuwse kelders onder het wijnhuis, bij een constante temperatuur van 11 graden en een vochtigheidsgraad van 85 procent.

Alle wijnen van AR Lenoble rijpen minstens drie jaar. 

Start de persen!

Op de domeinen van AR Lenoble worden alle oogsten geperst op de drie Coquard-persen, die maar liefst 45 jaar oud zijn. Die keuze voor traditie in plaats van moderniteit is niet ingegeven door nostalgie, maar vormt een heel bewuste schakel in het productieproces. De Pinot Noir en Pinot Meunier zijn namelijk zwarte druiven, die door hun delicate structuur idealiter door dit soort ‘zachte’ persen worden verwerkt. 

Een passend einde

Wijn verbouwen was de passie van Armand-Raphaël Graser, die er in 1915 zijn geboortestreek voor verliet. Vanaf 1920 begon hij zelf champagne te maken. Helaas kwam hij in 1947 om het leven, zij het op een manier die een wijnbouwer en -liefhebber waardig bleek: hij viel tijdens het oogstseizoen in een fermenterende wijnopslagtank. Zijn zoon Joseph nam het bedrijf over en hield de wijngaarden in de familie, tot op vandaag. 

What's in a name?

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog verliet Armand-Raphaël Graser zijn thuisstreek Elzas om zich in Champagne te vestigen. Vanaf 1920 begon hij er champagne te maken, die uiteraard een naam moest hebben. ‘Graser’ klonk echter te Duits – vlak na het einde van WO I niet zo handig. Daarom doopte hij zijn wijnen omwille van hun edele karakter ‘Lenoble’ en plaatste hij er vervolgens zijn initialen ervoor: AR Lenoble was geboren!

Copyright Vinetiq 2021 ©