Les Vergers de la Silve Een appeltje voor de dorst
Domain Image

Les Vergers de la Silve

Frankrijk | Loire | Anjou
location image
Plaats 47°03'36" N 0°52'57" E
height icon
Hoogte 130 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Bij Vinetiq zoeken we natuurlijke, non-alcoholische producten die interessant én lekker zijn. We geloven niet in non-alcoholische wijn, omdat de alcohol op niet natuurlijke manier onttrokkken wordt. Appelsap vormt het perfecte, niet-alcoholische alternatief.
Een appeltje voor de dorst

Vier generaties al verbouwt de familie Lacharlotte appels in de boomgaarden van La Silve in Anjou. Het was de overgrootvader van huidig zaakvoerder Sophie die in 1945 bewees dat de snoeimethode ‘taille Lorette’ ook in die streek kon worden toegepast. Waarna hij de daad bij het woord voegde. Vandaag worden er zo’n twaalf appelrassen gekweekt, waarvan er voor elke oogst – op basis van het suikergehalte – vier worden geselecteerd voor de sapcombinatie. Hieruit resulteren verschillende ongefilterde appelsappen en pétillants.

Vinetiq gaat op zoek naar natuurlijke, non-alcoholische producten die interessant én lekker zijn. We geloven niet in non-alcoholische wijn, omdat de alcohol op een niet natuurlijke manier onttrokkken wordt aan de wijn. Dat vergt veel energie en is artificieel.

De appel valt niet ver van de rivier

Het klimaat in Anjou – centraal gelegen in de Loire-vallei – is door de noordelijke ligging mild, met veel neerslag – zelfs in de ‘droogste’ maanden. De temperatuur bedraagt gemiddeld 11,6° C en wordt in grote mate beïnvloed en constant gehouden door de Loire. In combinatie met de fraaie bodem kunnen druiven én appels hier langzaam, gelijkmatig en efficiënt rijpen, met alle smaakvoordelen van dien. 

Het was mijn overgrootvader die in 1945 als eerste bewees dat de snoeimethode 'taille Lorette' ook in deze regio op appelbomen kon worden toegepast. Hij schreef er ook een boek over, en de rest is geschiedenis.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Het suikergehalte in onze appelrasse, is elk oogst anders. Daarom kiezen wij telkens andere combinaties voor ons sap.

De appelbomen van La Silve staan op filtergronden, die zijn samengesteld uit zand en grind. In combinatie met het milde klimaat van Anjou resulteert dat in schitterende fruitsmaak. In totaal worden zo’n twaalf variëteiten gekweekt, waarvan er op het moment van de oogst vier worden gekozen om sap van te maken – dit op basis van het suikergehalte, waardoor de vier variëteiten dus elk jaar anders zijn.

De uitgekozen rassen worden zorgvuldig geplukt, schoongemaakt en in één keer samen gecrushed volgens een speciaal proces met linnen doeken die tussen houten rekken worden opgespannen. Na het persen wordt alleen het eerste sap behouden, met vochtige pulp. Het resulterende sap gaat voor 1 uur in tanks, waar het wordt verhit tot 65 graden om het te zuiveren. Daarna wordt het sap gebotteld, horizontaal geplaatst en 48 uur gekoeld. 

Een sociaal project

Voor de oogst en verwerking doet La Silve een beroep op een liefdadigheidsorganisatie die mensen inzet die moeilijk aan werk komen. Een 20-tal van die vrijwilligers zorgt dus mee voor het schitterende resultaat. 

Awards

Hoewel het om appelsappen gaat, slaagde La Silve er in al vier awards op internationale wijnfestivals te winnen: in Keulen, Miami en Singapore. De reden hiervoor is (ook) dat er steeds meer vraag is naar niet-alcoholische alternatieven voor wijn en sparkles.

Copyright Vinetiq 2021 ©