Weingut Ebner Tenuta De best denkbare 'valleiwijn'
Domain Image

Weingut Ebner Tenuta

Italië | Alto Adige
location image
Plaats 46°31'29" N 11°29'11" E
height icon
Hoogte 500m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Wijndomein Ebner Tenuta is actief in het kwalitatieve deel van de Eisack-vallei in Zuid-Tirol. De output is ongelooflijk lekker. Toch exporteerden wijnboeren Florian en zijn vrouw Brigitte de wijn niet. Iets waar Vinetiq absoluut verandering in wilde brengen.
De best denkbare 'valleiwijn'

Ebner Tenuta in Noord-Italië is een echte familiewijngaard, die momenteel door de derde generatie wordt gerund. Duurzaamheid, kwaliteit en authenticiteit zijn de drie drijvende krachten achter het domein, dat gelegen is op vulkanische hellingen waarvan de hoogste zich op 500 meter boven de zeespiegel bevinden.

Vinetiq heeft in de regio Trentino-Aldo Adige massaal veel wijndomeinen bezocht en er geproefd. Ebner Tenuta sprong daar echt bovenuit. Deze kleine producent had nog nooit wijnen geëxporteerd, maar serveerde die uitsluitend in zijn agriturismo. De wijnen waren echter zo lekker – waarschijnlijk beseften de wijnboer zelf niet eens hoé lekker – dat Vinetiq besloot die in het aanbod op te nemen. In een heel kleine, maar dus kwalitatief hoogstaande oplage. 

Alpen en Middellandse zee: partners in crime

De wijngaarden van Ebner Tenuta bevinden zich op zo’n 500 meter boven de zeespiegel, op de zuidgerichte, vulkanische flanken van de Eisack-vallei in Noord-Italië. De overvloedige zon en de bescherming van het dal zorgen ervoor dat de druiven overdag maximaal kunnen rijpen. Maar door de invloed van het nabijgelegen Schlern-massief en de Völs koelt het ’s nachts sterk af. Kortom, de perfecte voorwaarden om een cool climate wijn te produceren.

Wij zijn ervan overtuigd dat we door grenzen op te zoeken, maar die dankzij onze expertise niet te overschrijden, tot wijn komen die uitblinken in hun diepgang en rijkdom.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Door inzet van al onze passie en expertise maken wij elk jaar uitgesproken, eerlijke wijnen.

In de wijngaarden van Tenuta Ebner worden de ranken gevoed via een intussen 40 jaar oud pergolasysteem, dat er voor zorgt dat de druiven zelfs in droge periodes in topvorm blijven. Zorgvuldig manueel snoeiwerk en beluchting garanderen dan weer hun vitaliteit en vrijheid van stress. Het oogstmoment wordt bepaald op basis van de smaak van de druiven.

Bij het maken van de wijn zoeken de wijnmakers de grenzen op, maar met genoeg geduld en gevoeligheid om die niet te overschrijden. Het uiteindelijke doel van dit proces is om diepgaande, gespierde en goed gestructureerde wijnen te verkrijgen, die de perfecte vertaling vormen van de terroir, die wordt gevormd door zand en klei, kalk en het stollingsgesteente porfier.

Awards

Hoewel Ebner Tenuta niet exporteert en zijn wijnen voorbehoudt voor agriturismo op het eigen domein, viel het domein toch al verschillende keren in de prijzen. De meest opvallende award was wellicht de eerste plaats in de Vernatsch Cup in 2015 waar, zoals de naam al aangeeft, de beste Vernatsch (van Zuid-Tirol) wordt gekozen door een internationale jury van Italiaanse en Duitse journalisten.

Prijzenswaardig eten

Florian en Brigitte baten op Ebner Tenuta ook een taverna uit, waar de prijswinnende wijnen kunnen worden geproefd, terwijl ook kan worden genoten van een maaltijd met lokale producten. Specialiteiten van Zuid-Tirol worden geserveerd tegen een prachtig uitzicht over de Eisack Vallei, op 500 meter boven de zeespiegel!

Copyright Vinetiq 2021 ©