Op de vier wijngaarden van Spy Valley worden in totaal acht druivensoorten geteeld. Nu de wijngaarden stilaan 25 jaar of ouder worden, komt daar ook meer en meer karakter, diepte en mineraliteit bij.
Wijn is werk. Of, in het geval van Spy Valley, pionierswerk. Toen Bryan en Jan Johnson in 1993 130 ha grond kochten in Waihopai Valley, verklaarde iedereen hen gek: wijn verbouwen in een gebied dat te droog, te onvruchtbaar en te weerbarstig was? Onmogelijk. Maar de Johnsons zetten koppig door en exporteren vandaag hun van zon doordrenkte wijnen naar 35 landen. En de naam? Hardnekkige geruchten beweren dat op het domein ook échte spionnen gevestigd zijn …
Vinetiqs keuze voor Spy Valley is vooral gebaseerd op het feit dat dat het huis de Sauvignon Blanc een heel interessante invulling heeft gegeven, onder meer door vroeger te oogsten en volledig cool climate te werken. Ze werken momenteel ook aan wijnen met minder alcohol, via rijpere druiven met de juiste aciditeit maar minder suiker.
De cool climate-wijnen van Spy Valley zijn uniek, ook al omdat het klimaat in Nieuw-Zeeland zelf uniek is: het is er doorgaans koel dankzij de oceaanwinden, maar dan in combinatie met een maximum aan zonneschijn en een minimum aan regenval. Wind en koude worden dan weer getemperd door de bergen. Om de overvloed aan zonlicht te illustreren, noemden de Maori de Wairau Valley – waar zich de wijngaarden van Spy Valley bevinden – ‘Kei puta te Wairau’, ofte ‘de plaats met het gat in de wolken’.
Als wijnmakers wijken we graag net dat beetje af van de norm. Of, zoals we het hier zelf verwoorden: we let the vineyards do the talking, all the rest is fun.
Op de vier wijngaarden van Spy Valley worden in totaal acht druivensoorten geteeld. Nu de wijngaarden stilaan 25 jaar of ouder worden, komt daar ook meer en meer karakter, diepte en mineraliteit bij.
Na het persen – bij sommige zwarte-druivenrassen met de voeten – wordt het sap opgeslagen in tanks of vaten, al dan niet rechtstreeks om te fermenteren: helder sap wordt met speciale gisten gefermenteerd voor maximale fruitsmaak, terwijl troebel sap natuurlijk fermenteert in eiken vaten en bijgevolg meer textuur en complexiteit toont. De rode wijnen gaan 10 tot 18 maanden op vat, en het bottelen gebeurt integraal op het domein.
Het wijndomein van Spy Valley is op zich al moeilijk te vinden. Komt daar nog bij dat er zich effectief een ‘spionnenbasis’ bevindt: een internationaal communicatiestation met satelliet. De naam werd dus niet lukraak gekozen, maar verwijst rechtstreeks naar dit bijzondere detail. Een leuke knipoog, die de wijn ook wat rock ‘n roll maakt!
Nee, het is niet – of toch niet helemaal – om te onderstrepen dat er echte spionnen op het domein zitten. Maar het merendeel van de Marlborough Sauvignon Blanc wordt wel degelijk ’s nachts geoogst. De ware reden? Op die manier kan de frisheid in de druiven maximaal worden geconserveerd. Cool climate in alle opzichten dus!