Ferdinand Mayr Wijn met muziek in
Domain Image

Ferdinand Mayr

Oostenrijk | Niederösterreich | Kremstal
location image
Plaats 48°18'43" N 14°13'19" E
height icon
Hoogte 200 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Ferdinand Mayr was al decennialang een gerenommeerd wijnkenner, maar besloot pas in 2009 zijn liefde voor wijn te volgen. Het is wachten op zijn magnum opus waar hij al jaren aan werkt. Fijn voor ons om vanaf de eerste rij uit te kijken naar het resultaat.
Wijn met muziek in

Topwijn verdient alle tijd in de kelder én fles. Daarom blijven de wijnen van Ferdinand Mayr minstens twee jaar in eiken vaten, waar ze zich rustig kunnen ontwikkelen op fijne droesem. Zelfs al betekent dat dat ze daardoor de tastings van belangrijke wijnmagazines moeten missen.

Ferdinand Mayr was al decennialang een gerenommeerd wijnkenner en -proever, maar besloot pas in 2009 zijn liefde voor wijn te volgen en die zelf te gaan verbouwen. Vinetiq kijkt vooral uit naar zijn topcuvée op basis van één wijngaard, waar hij nu al jarenlang aan werkt. Die wil hij niet uitbrengen vooraleer hij 100 procent tevreden is. Hij is momenteel nog volop zoekende, maar dat maakt het net zo spannend. Heel fijn voor ons om op de eerste rij te zitten en uit te kijken naar het uiteindelijke resultaat. 

Perfect op de 'hoogte'

Met zijn centrale ligging in Europa en continentale klimaat is Oostenrijk sowieso al een cool climate-wijnland. Tel daarbij op dat de wijngaarden van Ferdinand Mayr op minstens 220 meter boven de zeespiegel liggen en je weet: hier worden druiven geteeld die gedijen in lagere temperaturen. Met uiteraard frisse aroma’s tot gevolg.

Muziek én wijn zijn mijn twee grote passies. Daarom probeer ik op mijn buitenlandse promotiereizen voor wijn ook de aandacht te vestigen op onze lokale Heurigenmusik.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Wijn maken is ingrijpen in wijngaard én kelder. Geen manipulatie, maar supervisie: bijsturen om zoveel mogelijk rijkdom en variatie te genereren.

De oogsten van Ferdinand Meyer – single vineyards, verspreid over drie wijngaarden – blijven zo lang als dat nodig is op droesem in het vat liggen. De bedoeling is om op die manier zoveel mogelijk complexiteit in de wijnen te genereren. De witte wijnen blijven 4 à 6 maanden in de kelder, de prestigieuze Kaiserwetter meer dan een jaar.





Heel leuk is de afwerking: aangezien wijnbouwer Ferdinand Meyr 21 jaar muziekles gaf, prijken op het etiket van zijn ‘Na Alsdann’-wijnen … muzieknoten. Vandaag geeft hij nog altijd les aan de Wijnacademie van Wenen.

Music, maestro!

Naast wijn is muziek de grote passie van Ferdinand Mayr. Vooral de klassieke Weense Heurigenmusik draagt zijn voorkeur weg. Deze uiterst ontroerende en typisch melancholische muziek. Aangezien Ferdinand deze muziek diep in zijn hart heeft zitten, wil hij van zijn vele buitenlandse reizen om zijn wijn te promoten ook gebruik maken om de wereld kennis te laten maken met deze Heurigenmusik.

Awards

Omwille van zijn fenomenale wijnkennis won Ferdinand Mayr met zijn wijnen al verschillende prijzen. Onder meer zilver voor de 8 Notes White 2017 op de Asia Import News Wine Challenge, goud voor de Austrian Cuvée Red Reserve 2015, Austrian Cuvée White Reserve 2016 en 8 Notes Red 2017 op de internationale Prague Wine Trophy 2017 en een gouden medaille voor de Zweigelt Selection Vintage 2015 op Mundus Vini.

Copyright Vinetiq 2021 ©