Wine by JET Een Zwitserse rijzende ster
Domain Image

Wine by JET

Zwitserland | Zürichsee
location image
Plaats 47°15'42" N 8°40'24" E
height icon
Hoogte 450m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Brian en Jonas van Wine by JET zijn ambitieuze wijnmakers die Zwitserse wijn op de kaart willen zetten. Hun aanpak is gericht op kwaliteit en duurzaamheid, terwijl ze heel toegankelijk blijven. Een pure expressie van de terroir "am Zürichsee" die ontzettend veel te bieden heeft!
Een nieuwe wind

Het succesverhaal van Wine by JET mag dan erg jong zijn, het is daarom zeker niet minder ambitieus. Pas in januari 2023 namen Brian Serr en Jonas Ettlin het domein in Uetikon am See over van Martin Schnorf. Het domein heeft al een jarenlange geschiedenis achter de rug en de twee jonge oenologen zijn helemaal klaar om er een nieuwe wind door te laten waaien.

Het laatste nalatenschap van de familie Schnorf was de totale omschakeling naar biologische wijnbouw, waardoor de nieuwe eigenaars overtuigd zijn van het feit dat ook Zwitserse wijn naar een hoger niveau getild kan worden. Ze namen Martin's laatste oogst over en gingen hier meteen mee aan de slag, met erg goede wijnen als resultaat. Een schot in de roos!

Am Zürichsee

Het meer van Zürich is een gedroomde locatie om wijn te maken. Het laagste punt bevindt zich op 400 meter hoogte, en de hellingen kunnen tot wel 900 meter hoog gaan. Hierdoor ondergaan de druiven een tragere rijpijng, waardoor er een mooie balans is tussen suikergehalte en aciditeit en zo hun fraîcheur behouden. Het klimaat wordt getemperd, maar tegelijk is er een maximum aan zonlicht door reflectie op het water.

We maken geen wijn - we zorgen voor de wijnstokken en ondersteunen de productie van gezonde druiven van hoge kwaliteit. Het wijnmaken bestaat uit een aantal natuurlijke processen die we begeleiden.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Wij kunnen niet verbeteren wat de natuur ons geeft - het is onze taak om met een minimum aan ingrepen de optimale kwaliteit te bereiken en die te bottelen.

De visie van het domein van Jonas Ettlin is dat men een product van de natuur niet mag manipuleren. De wijnmaker moet zorgen voor de best mogelijke omgeving om de natuurlijke processen hun gang te laten gaan. 

De oogst gebeurt steevast manueel en de druiven ondergaan een strenge selectie. De wijnen worden aldus louter met wilde gisten geproduceerd, worden niet gefilterd en bevatten nauwelijks additieven.

De fermentatie krijgt de nodige tijd tot wel 6 maanden lang, en men doet niet aan temperatuurregulatie.

In de wijngaard grijpt men in waar nodig op de meest duurzame manier, met oog op verdere kwalitatieve groei en bevordering van de terroir. 

Carrièreswitch

Voor Jonas Ettlin was wijn maken altijd al de meest nobele vorm van landbouw. Voor zijn carrière in de wijnsector werkte hij jarenlang in een hoogstaand toerismebureau, waardoor hij vaak kon meegenieten van de beste Grand Cru's op verscheidene evenementen en reizen. Hij kreeg de smaak te pakken en ging resoluut voor een carrièreswitch: na enkele jaren studie oenologie was Wine by JET een feit.

Lokale druiven

Bij Wine by JET gaat men steevast te werk met lokale druiven, waaronder de Räuschling druif. Deze wordt bijna enkel geteeld in bepaalde delen in het Noorden van Zwitserland, en heeft een typerende fraîcheur met een lekkere fruitigheid en goede aciditeit. De naam zou afkomstig zijn van het woord 'rauschen', wat ruisen betekent. Een verwijzing naar het vermogen van het bladerdak om sterke wind te weerstaan...

Copyright Vinetiq 2021 ©