Weingut Max Müller I Elke jaargang een ander verhaal
Domain Image

Weingut Max Müller I

Duitsland | Franken
location image
Plaats 49°52'02" N 10°13'33" E
height icon
Hoogte 215m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Al sinds 1692 werken 4 generaties van de familie Müller aan de uitbouw van hun gevierde wijngoed in de Duitse Frankenregio. We vinden er onder andere Riesling en Silvaner, maar ook Müller-Thurgau en Spätburgunder van de grootste klasse. Als kers op de taart is dit wijngoed lid van de gerenommeerde VDP-classificatie om te voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Wat een wijnen!
Elke jaargang een ander verhaal

Bij Weingut Max Müller I ziet men elk jaar als een nieuwe uitdaging. De natuur zorgt ervoor dat men telkens te maken krijgt met andere klimatologische omstandigheden, een enorme verscheidenheid aan verschillende bodemtypes en unieke wijnranken. Dit zorgt ervoor dat elke jaargang een ander verhaal vertelt, en dat willen ze in de verf zetten. Kwaliteit ontstaat volgens de familie immers voornamelijk in de wijngaard. Ze zijn dan ook trots op hun 20 hectare wijngaarden, verspreid over het oostelijke gedeelte van de Frankenregio, als een lappendeken rondom de rivier Main. De zorg voor deze wijngaarden is de hoogste prioriteit voor de wijnmakers. Ze streven ernaar om ze nog generaties lang te mogen inzetten op het best mogelijke niveau.

De Grand Cru van de Frankenregio

Dat kwaliteit bij Max Müller I begint in diens wijngaarden, is duidelijk. Allereerst bevinden ze zich op erg steile hellingen die zuidelijk gericht zijn, wat in het koele klimaat kan zorgen voor veel zon en perfect rijpe druiven. De nabijheid van de rivier zorgt dan weer voor een weerspiegeling van de zon op de ranken, en houdt de warmte van de zon vast tijdens koele nachten. Druiven zoals Riesling en Silvaner groeien hier als de beste.

Wijnbouw gaat altijd gepaard met verantwoordelijkheid. Een voorzichtige benadering van het ecosysteem is hiervan de basis. Kennis en respect voor de natuur zijn de belangrijkste tradities die al generaties lang worden doorgegeven.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Ons doel is om elke wijngaard hun eigen verhaal zo veel mogelijk te laten vertellen.

Na een selectieve manuele oogst, volgt een uiterst zorgvuldige kneuzing van de druiven zodat het sap vrijkomt. Hier begint de zogenaamde maceratieperiode, waarbij de schillen van enkele uren tot dagen in het sap weken. In dit proces krijgt het druivensap tannines, kleur en bepaalde aroma's die in de schil aanwezig zijn.

Vervolgens komt de persing, zodat sap en schillen gescheiden worden en de maceratie stopt. Dit doen ze op erg delicate wijze, zodat er geen wrange aroma's ontstaan. De wijn houdt men liefst zo lang mogelijk in contact met de gisten, zodat er een complex maar vooral uniek karakter ontwikkeld wordt.

Door het gebruik van stalen cuves zet men dit unieke karakter en de druif an sich in de verf. Kleine houten vaten worden dan weer gebruikt om bepaalde wijnen naar een tertiair aromaprofiel te tillen.

Kalkrijke bodems

De rode draad binnen de Müller wijngaarden is de Muschelkalk bodem, een kalkhoudend, fossielrijk gesteente. Deze terroir houdt erg goed de warmte vast, om het tijdens koude nachten weer af te geven ter bescherming van de wijnranken en ter optimalisatie van de rijping. Bovendien loopt een teveel aan water goed af, zodat er steeds de optimale hoeveelheid aanwezig is voor de ranken om te groeien. Een gevierde bodem dus binnen het wijn-jargon. Leuk weetje: de familie is zodanig trots op hun wijnbodems dat ze besloten hebben deze te integreren als vloer in hun proefruimte.

Van Gutswein tot Grosse Lage

Weingut Max Müller I is lid van het gerenommeerde Verband Deutscher Prädikatsweingüter. Dit is een vereniging met slechts een 200-tal leden dat staat voor zeer hoge kwaliteitsnormen. Ze hebben een classificatie die begint bij Gutswein, een regionale wijn van een specifieke regio die voldoet aan bepaalde standaarden. De top van deze classificatie is de Grosse Lage, met wijnen van de allerbeste percelen in de wijngaarden. Ze dienen van een uitstekend niveau te zijn en moeten voldoen aan erg strikte voorwaarden. Top notch kwaliteit, dus.

Copyright Vinetiq 2021 ©