FROMM Winery FROMM New Zealand with love
Domain Image

FROMM Winery

Nieuw-Zeeland | Marlborough
location image
Plaats 41°30'49" S 173°50'47" E
height icon
Hoogte 150-200 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Een uniek verhaal: Zwitsers die een wijngaard oprichten in Nieuw-Zeeland. Maar vooral: magnifieke wijnen, echt de top in Nieuw-Zeeland – zowel wat Pinot Noir, Chardonnay als Syrah betreft. De single vineyards Pinot Noir wijnen zijn echte parels!
FROMM New Zealand with love

FROMM is een jonge wijngaard: pas in 1992 werden er voor het eerst wijnstokken geplant. Daarvoor was het gebied grasland voor vee. Het was het echtpaar Georg en Ruth Fromm dat hier wijn begon te maken, op volledig organische manier. Jaren later droegen ze het domein over aan twee zakenpartners, maar de manier van wijnmaken bleef dezelfde. In tegenstelling tot de meeste wijnmakers van Marlborough wordt hier vooral rode wijn gemaakt. De Malbec-wijnstokken zijn zelfs de oudste van de regio …

Een uniek verhaal: Zwitsers die een wijngaard oprichten in Nieuw-Zeeland. Maar vooral: magnifieke wijnen, echt de top in Nieuw-Zeeland – zowel wat pinot noir, chardonnay als Syrah betreft. De oprichter houdt zich vandaag vooral bezig met zijn wijngaard in Zwitserland. Misschien dat Vinetiq die wijn in de toekomst ook nog verdeelt.

Cool climate in zonnige regio

Blenheim, waar het FROMM-wijndomein is gelegen, bevindt zich in Marlborough, de regio die door de Maori ‘de plaats met het gat in de wolken’ werd genoemd. En terecht, want de zon schijnt er zo’n 2500 uur per jaar. Wat het niettemin cool climate maakt, zijn de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht: tijdens warme dagen kan het in Blenheim zo’n 30 graden worden, terwijl de temperatuur ’s nachts daalt tot 8 à 10 graden. Dit is het grote verschil met Australië zelf, waar ook de nachten zeer heet blijven.

Terroir komt bij ons voor technologie, en druivenkwaliteit voor -kwantiteit. De focus ligt op de productie van intense, geconcentreerde wijnen met een opvallende textuur.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Wij hebben geen voorschriften of recept om wijn te ‘maken’. Wij begeleiden alleen de druif richting wijn.

De druiven van FROMM worden met de hand geplukt. Hiervoor wordt een team van ongeveer twintig plukkers ingezet, de meest daarvan studenten op doorreis. Iedere plukker krijgt een schaar, en wie zich snijdt moet de volgende dag een chocoladecake meebrengen voor de anderen.

Organisch is de leidraad in de ‘opvoeding’ van de druiven: geen irrigatie in de wijngaard (dry farming), geen pesticiden of herbiciden en geen gebruik van machines (behalve tractors).

Ook in de kelder wordt het process zo weinig mogelijk of zelfs niet gestuurd: er wordt geen suiker, aciditeit, enzymen of gist toegevoegd. Alle wijnen onder de kurk zijn bijgevolg niet veredeld of zelfs gefilterd. Dat maakt ze overigens perfect geschikt voor veganisten.

Een geluk bij een ongeluk

Twee jaar geleden werd bij FROMM wijn uit de kelder gestolen. Een diefstal die zowaar het nationale nieuws van Nieuw-Zeeland haalde en uiteindelijk de perfecte marketing bleek: plots kende iedereen FROMM. Toen enkele maanden later de dieven gearresteerd konden worden, kwam dat opnieuw op televisie. Nogmaals goede reclame voor het wijndomein.

Bij de top van Nieuw-Zeeland

FROMM staat jaarlijks in de top vijf van beste wijndomeinen in Nieuw-Zeeland. De Pinot Noir is de meest gekende en geprezen wijn. Maar ook de Syrah, die in Marlborough on the edge is om te rijpen, geeft echte toppers! Ook befaamde Australische wijncriticus Nick Stock gaf de hoogste punten, 97 points, aan de 2015 FROMM Clayvin Vineyard Pinot Noir.

Copyright Vinetiq 2021 ©