Daniel Ramos Op grote hoogte in het Gredos-gebergte
Domain Image

Daniel Ramos

Spanje | Sierra de Gredos
location image
Plaats 45°37'54"N 8°24'01"E
height icon
Hoogte 1000m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Pioniers met een visie, daar houden we bij Vinetiq wel van. Daniel Ramos, een Australische Spanjaard, brengt oude en verlaten wijngaarden terug tot leven en bewerkt ze op een natuurlijke manier. Zijn grote liefde is Garnacha. Parels als je het ons vraagt!
Gebeten door de wijnmicrobe

Toen Daniel de wijnen proefde waar zijn vader van hield - heel geconcentreerde en alcoholische wijnen – had hij zich nooit voorgesteld dat hij op een dag wijn zou maken. Tijdens zijn schoolcarrière hoorde hij de eerste keer het begrip "terroir".

Verliefd geworden op de oude verwaarloosde wijngaarden van Sierra de Gredos, begon hij pure terroirwijnen te maken van Garnacha, Jaen en Albillo Real. Hij heeft Garnacha stokken van méér dan 80 jaar oud, die weinig maar een erg complex sap geven.

De naam van de cuvée El Berrakin is geïnspireerd op de naam van het dorp waar de druiven vandaan komen: El Barraco. Voor het label gebruikte Daniel een gebodsbord, om de drinker erop attent te maken dat het hier geen eenvoudig wijntje betreft, maar een wijn met veel persoonlijkheid!

Wijnen die bulken van fraîcheur

De oude garnacha knoesten groeien op een hoogte van 800 à 1.000 meter hoogte in het gebergte rond Madrid – Sierra de Gredos. Ondanks dat hij 4 hectaren zelf bezit, pacht hij ook enkele wijngaarden. 

De koele nachten zorgen voor een geleidelijke rijping van de druiven en de ontwikkeling van complexe aroma's met behoud van aciditeit, hetgeen resulteert in gelaagde wijnen met spanning.

Ik wil natuurlijke wijnen maken, gezonde wijnen van gezonde wijnranken. Heathy wines make healthy and happy people!

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Door over de hele wereld wijn te proeven, heb ik de keuze gemaakt om anders te vinifiëren. Ik wil wijnen maken die hun terroir uitdrukken.

Daniel Ramos werkt biologisch en past zijn vinificatietechnieken aan in functie van het basismateriaal. Soms worden de trossen ontrist, andere keren worden de hele trossen geperst. Het sap wordt in een vroeg stadium in contact gebracht met zuurstof door het te fermenteren in open vaten. De wijn wordt zo beter beschermd tegen oxidatie.

Franse houten vaten van verschillende maten worden gebruikt, enkel voor zijn rosé verkiest hij Amerikaanse vaten. Hij voegt enkel een minimum sulfiet toe voor de botteling om de wijn stabiel te houden tijdens het transport.

Onder zijn Ka Pi label wil Daniel traditionele wijnen produceren, gebruik makend van een lang schilcontact en een houtopvoeding.

De Zerberos wijnen worden juist zo gevinifieerd om zo goed mogelijk hun terroir te tonen en de eigenschappen van bepaalde druivensoorten en percelen.

Een wijngaard in ruil voor een ham

Toen Daniel de geweldige druiven van de wijngaard van « El Altar » wou kopen, weigerde de 80-jarige eigenaar resoluut. « Van dat perceel maak ik wijn voor eigen consumptie » aldus de eigenaar. Toen hij drie jaar later voor de deur stond met het aanbod om zijn druiven te kopen, was Daniel benieuwd wat deze verandering teweeg had gebracht. De huisarts had de man verboden nog wijn te drinken. Daniel stuurde de man een « jamon » om hem te bedanken.

Oude wijnstokken maken eigentijdse wijnen

Daniel redt en herstelt verlaten oude wijngaarden in ere en produceert terroirwijnen van oude Garnacha stokken, Albillo Real en Sauvignon Blanc. Oude wijnstokken hebben lagere opbrengsten maar geven complexere wijnen dankzij hun zeer ontwikkeld wortelstelsel. Dankzij de diepe wortels geven deze wijnen perfect hun terroir weer.

Copyright Vinetiq 2021 ©