Clemens Busch Eeuwenoud wijnhuis, vitale wijnen
Domain Image

Clemens Busch

Duitsland | Moezel
location image
Plaats 50°02'33" N 7°07'46" E
height icon
Hoogte 150 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Clemens Busch is één van de beste wijnhuizen van de Moezelstreek. Maar Clemens en Rita Busch geven het zichzelf niet cadeau. Zo gaan ze 100 procent biodynamisch te werk én zijn hun wijngaarden zonder uitzondering te vinden op heel steile terrassen. De 40, 50 en zelfs 70 jaar oude ranken moeten er diep in de rode, grijze en blauwe leisteen op zoek naar voedsel en geven zo letterlijk het terroir door aan hun Riesling-druiven.
Eeuwenoud wijnhuis, vitale wijnen

Het wijnhuis werd opgericht in 1633 door de voorouders van Clemens Busch. In 1984 besloten Clemens en zijn vrouw Rita als een van de eerste wijnhuizen in de regio over te schakelen op biodynamische wijnbouw. Dat houdt in dat additieven en mechanische ‘stress’ taboe zijn. Zo worden de vaten alleen bewogen bij bepaalde maanstanden.

Die biodynamische aanpak, ingegeven uit liefde voor het terroir en de wijnranken, charmeerde Vinetiq meteen. Clemens en Rita laten de wijnen spreken en vinifiëren op de meest klassieke manier. Door die passie hebben ze wereldwijd een grote aanhang van Riesling-liefhebbers verworven. 

De frisse bries van de rivier

Duitsland is sowieso een land van cool climate wijnen, omwille van de noordelijke ligging en het continentale klimaat. Maar de Moezelstreek doet daar nog een schepje bovenop: niet alleen zorgt de machtige rivier de Moezel voor een koele bries en de nodige reflectie van zonlicht, de leien op de hellingen houden de zonnewarmte op een evenwichtige manier vast, zodat de wijnranken daar optimaal van profiteren. 

De wijngaard Felsterrasse heeft vijf terrassen en 70 jaar oude wijnstokken, die jaar na jaar prachtig geconcentreerde wijnen voortbrengen. Het is het moeilijkst te bewerken perceel, en net daarom mijn favoriete wijngaard.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Wat je proeft in het glas, vertaalt letterlijk en rechtstreeks het terroir van leien: vitaliteit, levendigheid, diepe verankering.

Bij Clemens Busch wordt manueel geoogst op het moment dat de druiven daar om vragen (meestal in oktober). Geen evidentie, gezien de hellingsgraad van de meeste wijngaarden. Een deel van het sap gaat in de traditionele houten 1000-liter Fuder-vaten (voor natuurlijke gisting en beluchting), een deel verdwijnt in roestvrijstalen tanks.


Aangezien men de sappen natuurlijk laat fermenteren, kan dit proces 8 tot 10 maanden duren. Soms kan het nog langer – de druiven bepalen alles, niet de wijnmakers. De uiteindelijke wijnen krijgen op de fles een capsule in de kleur van leisteen waarop ze werden geteeld: blauw, grijs dan wel rood. Elk leisteentype geeft de wijn een eigen karakter in de smaak.

Aan de overkant van de rivier

Leuk detail: Clemens en Rita wonen aan de ene kant van de Moezel, maar hun wijngaarden liggen aan de overkant. Als ze erheen willen, moeten ze de veerboot nemen of twintig minuten omrijden met de wagen. Ze zien hun wijngaarden dus, maar kunnen er niet bij.

Bio-broeders

Clemens Busch is sinds het begin van jaren 80 lid van OINOS, een groep Moezel-wijnmakers die, in navolging van de ideeën van Rudolf Steiner, sterk gelooft in de invloed van kosmos op alle organismen. Verder behoren ze sinds 2015 tot Respekt, vereniging van wijnboeren die biodynamisch werken – zowel uit idealisme als plichtsbesef. 

What's in a name?

Clemens Busch behoort tot de vijfde generatie wijnmakers. Al zijn voorgangers noemden hun eerste zoon Clemens, maar als zelfverklaarde beeldenstormer koos hij ‘Florian’ als naam voor zijn eigen nageslacht.

Copyright Vinetiq 2021 ©